Förstasida
Verksamhet
Tjänster
Diagnos?
Om Spira Konsult
Kontakt

Vem står bakom Spira Konsult?

Spira är än så länge ett ”enkvinnsföretag” som drivs av mig, Veronica Lagerström. Jag är gymnasielärare i svenska/engelska samt specialpedagog, och har jobbat i många år med personer med olika former av funktionshinder. Min styrka ligger inte bara i kunskaper och erfarenhet, utan också en god förmåga att analysera individens behov och se de möjligheter som finns. Jag är lyhörd och inkännande vilket hjälper mig att skräddarsy lösningar som tillvaratar de möjligheter och den potential som finns.

Här är lite ur min historia:

När jag gick i fjärde klass berättade min lärare för mamma att jag inte var så bra på att stava, men att hon trodde att det inte skulle ha så stor betydelse i framtiden. Idag är jag tacksam för att hon inte gjorde någon stor affär av det, och tänk så rätt hon hade! Nuförtiden finns hjälpmedel när man inte själv stavar rätt.

På mitt första glosförhör i engelska skrev jag chair stavat tjär. Det var ju så det lät tyckte jag! Först i ettan på gymnasiet lärde jag mig att hade stavas med ett d och det tog år på högskolan innan jag förstod att innehåll ska ha två n. När jag är stressad och trött gör jag mer stavfel än annars. Som lärarkandidat skrev jag skillnad med bara ett l på tavlan framför en klass naturvetare. Det har varit många pinsamma situationer, men jag har överlevt och hittat en nytta med svårigheterna.

Även om stavningen var knackig och läsningen gick långsamt hade jag ändå tur. Det gick ganska bra i skolan. Allt praktisk var jag duktig på och även ämnen där man fick prata mycket eller göra laborationer. När jag skulle söka till gymnasiet ville syon och min pappa att jag skulle gå Naturvetenskaplig linje. Jag trodde inte att jag skulle klara av det, så jag valde Beklädnadsteknisk linje istället. Att jag kunde sy var jag i alla fall säker på! Och jag tror i efterhand att det var nyttigt för mig att få göra det jag kände mig bra på.

Men det är svårt att få jobb med att sy, så jag började arbeta på dagcenter för personer med utvecklingsstörning och på boende för människor med autism. Jag fick gå utbildningar och kom på att jag verkligen gillade att lära mig nya saker. Det blev Komvux för att komplettera med några ämnen jag inte läst på gymnasiet, så att jag kunde komma in på Universitetet.

Mellan 1995 och 2001 läste jag 80 poäng engelska, 40 p litteraturvetenskap, 40 p svenska och sedan 40 p på Lärarhögskolan i Malmö för att bli gymnasielärare i engelska och svenska. I efterhand tror jag att jag valde att läsa sådant som jag hade svårt för eftersom det var en utmaning. Jag ville bevisa att jag kunde. Envisheten hjälpte mig kämpa på även när det var motigt. Jag viste inte att det fanns hjälpmedel och att man kunde få stöd. Ändå var det en seger att klara det på egen hand. Många tycker nog att det låter absurt med en svensklärare som inte kan stava ordentligt. Men jag tyckte att de elever som inte redan kan stava när de kommer upp till gymnasiet, har samma svårigheter som jag själv, och då vet jag hur det är och kan hjälpa dem bättre än någon som inte har egen erfarenhet av läs- och skrivsvårigheter.

Som lärare försökte jag att dölja mina läs- och skrivsvårigheter. Det fungerade inte och tog en massa energi. Jag trodde att jag valt helt fel yrke, men efter ett år hittade jag tack och lov en ny arbetsplats. På Iris Hadar var det en merit att jag hade ett funktionshinder. Där jobbade jag i utbildningar för personer med många olika typer av funktionshinder och jag lärde mig en massa om hur man kan anpassa studiesituationen och om alla hjälpmedel som finns.

För att få söka till utbildningen till specialpedagog måste man ha jobbat minst tre år som lärare. Jag sökte så fort jag fick, och hoppade av glädje när jag kom in. Det mesta i utbildningen var mycket intressant. Jag kände att jag hamnat rätt.

Efter specialpedagogutbildningen arbetade jag igen på Iris Hadar tills jag bestämde mig för att bli egen företagare i september 2005. Arbetsuppgifterna är ungefär de samma, men de jag hjälper kommer från lite fler olika typer av utbildningar. För mig är huvudsaken att jag kan hjälpa människor att kunna nå sina mål. Jag kan hjälpa Dig!